top of page
20241101_101942.jpg

Mangalitsasvin

Mangalitsasvin - Ullgris

210 210_edited.jpg
ullgris_edited.jpg

Ullgrisen, også kjent som Mangalitsa, er en skikkelig kuriositet i griseverdenen. Med sin krøllete pels ser den nesten ut som en sau i forkledning! Denne spesielle svinerasen kommer fra sørøst-Europa, og er særlig utbredt i Ungarn. Pelsen kommer i flere farger, som hvit og rødbrun, og grisungene har til og med tigerstriper – akkurat som små villsvin.

Men det er ikke bare utseendet som gjør ullgrisen spesiell. Den har et tykt fettlag som holder den varm året rundt, så den trives ute selv i kaldt vær. Den er også en ekspert på å finne mat i skogen, men sier aldri nei til litt korn, mais eller grønnsaker fra gården. Snuten er buet, ørene peker fremover, og med sitt robuste utseende ser den nesten ut som en blanding av et villsvin og en teddybjørn.

Historien

Historien til ullgrisen er også ganske fascinerende. Den stammer fra en miks av gamle svineraser fra Kroatia, Serbia og Ungarn, og fikk sitt navn fra det serbokroatiske ordet mangulica, som betyr "småfeit" – en ganske passende beskrivelse! På 1800-tallet ble det drevet målrettet avl på rasen, og i 1927 ble den offisielt anerkjent i Ungarn.

Ullgrisen var svært populær under andre verdenskrig, men etter krigen stupte bestanden. På 1970-tallet var den nesten utryddet, men ungarske myndigheter grep inn og reddet den fra å bli historie. I dag har interessen for denne unike grisen skutt i været, og den har fått fans over hele verden – fra Norge og Danmark til USA og Storbritannia.

​

Og så var det dette med griser og intelligens – ullgrisen er ikke bare et fluffy blikkfang, den er også en av de smarteste dyrene på gården! Til tross for sine villsvinslekter, er den sosial, vennlig og nysgjerrig. Så neste gang du ser en ullgris, husk at du står overfor en lodden, matglad og svært intelligent gris – som definitivt fortjener en plass i rampelyset!

Ullgris i Tangen Dyrepark

I tangen Dyrepark har vi 2 ullgriser. Våre to griser er omplasserte og flyttet inn hos oss sensommeren 2024. Her har de fått en ny stor innhegning som de er veldig glad i å grave i. Vi har en gutt som heter Oscar og ei jente som heter Pigalopp. Vi er usikre på alder, men det er to voksne glade griser, som nå leker rundt i parken. Oscar er en rolig gutt som er nysgjerrig og alltid lurer på hva vi driver med. Pigalopp er følger alltid etter oss, men det er ofte i jakten på mat. Hun er veldig mat motivert og glad hver gang vi kommer med mat til de. Begge elsker å bli klødd, men OBS OBS! De har store tenner og kan bite hardt! Derfor oppfordrer vi ikke våre gjester å klø på ullgrisene.

Status: Ikke relevant

Sist vurdert: 00.00.0000

​

For noen tamme husdyr ansees ikke IUCN sin rødliste som relevant, da det nettopp er husdyr. ​

​

IUCN- Red list

Visste du at?

20250102_115831.jpg

Utegris

Ullgrisen har et tykt fettlag, og en pels som minner om ulla på en sau. De er derfor godt egnet til å kunne gå ute hele året. 

20250124_153315.jpg

Sakte voksende

Ullgrisen er mer sakte voksende enn den vanlige grisen man finner på gårder. Mens en vanlig gris er voksen etter 12 mnd, er ullgrisen ferdig utvokst i en alder av 13-14 mnd

20101119_Mangalica_003.jpg

Råne - Galte

En gutt kalles ofte for en råne. Men er de kastrert så kalles de for galte. 

Ønsker du å bli fadder til ullgrisene? Trykk HER

BALAI - Godkjent park

BALAI-akkreditering er styrt av mattilsynet i Norge. Denne godkjennelsen åpner dørene for å ta del i bevarings prosjekter av truende dyrearter. Den forutsetter at parken har god helse og høy dyrevelferd. Vi er nå blitt en del av det internasjonale nettverket og dette tillater at vi kan sende og motta dyr fra andre BALAI - godkjente parker.

​

KONTAKT OSS

62 57 69 50

Kolomoen 904, 2337 TANGEN

Bli sponsor

Vil du blir sponsor i parken? Ved kjøp av armbånd kr 50,- eller selv valgt sum, hjelper du oss å utbedre parken. Alle penger som blir gitt til parken blir brukt direkte på dyrene til nye lekeapparater og utbygging av innhegninger. Vi setter stor pris på alle bidrag.

FINN OSS PÅ
SOSIALE MEDIER
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • TripAdvisor - Black Circle

© Tangen Dyrepark 2021 Site by Wix.

bottom of page